Jdi na obsah Jdi na menu
 


Význam a symbolika náušnic

Seznámíme se trochu podrobněji s významem a symbolikou náušnic. Jedná se o jeden z nejstarších způsobů modifikace lidského těla.


imagesca4zvvkz.jpgV orientu nosily náušnice obě pohlaví, na Západě (včetně starého Izraele a Egypta) zdobily výhradně ženy. V Řecku a Římě nosily náušnice jen ženy. Jedna náušnice byla zvláště populární v Evropě v renesanci a baroku.V Evropě vyšly náušnice z módy v 17. a 18. století s módou paruk a klobouků, které zakrývaly uši. Na scénu se náušnice vrátily opět v 20. století. Méně bolestivé metody propichování uší vedly k nové popularitě tohoto druhu zdobení. Okolo roku 1900 totiž vznikly klipsové náušnice, které byly považovány za mnohem hygieničtější. Od této doby jsou náušnice opět v módě.

Několik náušnic buď v jednom, nebo u obou uších došlo obliby v 70. letech minulého století v Americe. Ženy nosily v ušním boltci druhou sadu náušnic, muži nosily dvě náušnice v jednom boltci.

imagescaht9tjf.jpgV jižní Indii propichují většině děvčat uši při náboženském obřadu již před 5. rokem jejich života. Podobné zvyky se praktikují i v jihoazijských zemích, včetně Nepálu, Sri Lanky a Laosu. Naproti tomu chlapci čekají na svůj první piercing do ranné dospělosti.

Většina náušnic nošených v naší kultuře jsou vyráběny tak, aby je bylo možné poměrně snadno vyjmout nebo vyměnit. Náušnice mohou být ale také permanentní – nevyndatelné. Ty se dříve používaly jako znak otroctví.
 

 

Ozdobte se i Vy a vyberte si elegantní stříbrné náušnice na      
www.stribro-klenoty.cz

Věříme, že si u nás vyberete a naše náušnice Vám  budou dělat radost každý den.